Dentalne usluge

Liječenje i popravak zuba

popravak

Popravak i liječenje zuba spašavaju zube od vađenja


Popravak i liječenje zuba tretmani su kojima produžujemo životni vijek pojedinom zubu. Nakon pregleda i utvrđivanja dijagnoze, postavljamo plan terapije i krećemo u sanaciju.

Kada se spominje popravak i liječenje zuba, to znači da radimo ispune, ili popularno u narodu, plombe, te endodontske tretmane korijenskih kanala zuba.

Stomatologu je primarna zadaća očuvanje zuba, dakle, uvijek prvo pokušavamo spasiti zub. Ispunima i liječenjem zuba upravo to i postižemo. Zub spašavamo dok god isti ne radi štetu okolnom tkivu ili zubu.

Ispuni – popravak zuba 

Ispun (plomba) radi se tako da se otkloni karijes. Tek na zdravo tkivo zuba možemo staviti ispun.

Postoji više vrsta ispuna:

 • kompozitni (bijeli)
 • glasionomeri
 • amalgamski
 • keramički (Inlay, Onlay, Overlay).

Kompozitni i amalgamski izrađuju se u ordinaciji, a keramički u laboratoriju na temelju digitalnog otiska.

Kompozitni ispuni 

Današnji ispuni uglavnom su kompozitniestetski. Zbog bijele boje još ih nazivamo bijelim ispunima. Lijepe se na zube i polimeriziraju posebnim svjetlom. Spadaju u kategoriju estetskih ispuna jer oponašaju boju zuba te se mogu izmodelirati u željeni oblik prirodnog zuba. No, uvjeti moraju biti savršeni, bez imalo sline, sve u zoni rada mora biti potpuno suho.

Glasionomeri 

Glasionomeri su također ispuni bijele boje. Koriste se za teško pristupačna mjesta, gdje ne možemo osigurati savršene uvjete (bez sline).

Koristimo ih kod tzv. “sendvič metode” kada prvo stavljamo glasionomer, a zatim kompozit.

Amalagamski ispuni 

Crniamalgamski ispuni nazivaju se još sivim ili srebrnim plombama. U svijetu se više ne koriste jer sadrže toksičnu živu. Direktivom Europske unije od 1. srpnja 2018. godine, zabranjuje se upotreba amalgamskih plombi za:

 • za djecu do 15 godina
 • trudnice 
 • dojilje.

Ako stomatolog, na temelju posebnih zdravstvenih potreba pacijenta, smatra nužnim izvršiti popravak zuba amalgamskim ispunom, tada se on može primijeniti. Na temelju članka Uredbe od 1. siječnja 2019zubni amalgam smije se upotrebljavati samo u obliku unaprijed doziranih kapsula. Naime, stomatolozima se zabranjuje uporaba žive u rasutom obliku.

Liječenje zuba 

Ako je karijes dubok i već je zahvatio živac zuba, moramo pristupiti liječenju zuba. To znači da vadimo živac, a zatim područje gdje je bio živac potpuno očistimo te kanaliće hermetički zatvorimo. Ovo možemo izvesti na dva načina:

 1. ručno – iglicama
 2. strojno – uređajem Reciproc.

Strojno liječenje zuba 

Strojno liječenje zuba uređajem Reciproc može znatno bolje očistiti.Samim tim se može i kvalitetnije napuniti korjenski kanal.

Što nakon liječenja zuba? 

Nakon liječenja zub trebamo sanirati (ovisno o situaciji):

 • ispunom  i štiftom
 • krunicom (ako nam nedostaje velik dio zuba).

Štiftovi mogu biti konfekcijski ili individualni. Cementiraju se u korijen zuba i na taj način učvršćuju zub i nadogradnju na njemu.

Što se radi kada pacijent dođe s liječenim zubom koji boli? 

 1. Revizija starog punjenja

U tom slučaju pristupamo reviziji. To znači da ćemo staro punjenje zamijeniti novim, ako procijenimo da se to može izvesti. Nakon revizije i ponovnog punjenja, čekamo 6 mjeseci. Na kontrolnom pregledu izrađujemo kontrolnu sliku RTG. Uočimo li proces ozdravljenja zuba, zbrinjavamo zub trajnim ispunom ili krunicom.

 1. Vađenje zuba

Ako zub ne uspijemo izliječiti, potrebno je izvaditi ga jer svaki proces na bolesnom zubu žarište je infekcije koja može ugroziti opće zdravlje. U svakom slučaju, bolja opcija za zdravlje pacijenta je izvaditi takav zub te ga nadoknaditi:

 • zubnim implantatom
 • mostom (tročlanim).

Popravak i liječenje zuba zdravim materijalima i najmodernijom tehnologijom

Danas se popravak zuba iznimno brzo može izvesti na vrlo siguran način koristeći kompozitne materijale, koji su u odnosu na amalgam sigurniji, zdraviji, ali i estetski superiorniji jer vjerno imitiraju boju i izgled zuba.

Amalgamski se ispuni mogu vezati isključivo mehanički. Da ne bi ispali, zubi se bruse na poseban način i pritom se odstranjuje dosta zdravog dijela, a ne samo onaj dio napadnut karijesom.

Za razliku od njega, kompozit uspostavlja kemijsku vezu sa zubom zahvaljujući adhezivu. Budući da se ostvaruje kemijska veza, ona je puno jača i postojanija od mehaničke veze amalgama.

Danas se suvremenom strojnom endodoncijom u dosta slučajeva zub može izliječiti u jednom posjetu.

Naručite se za brzo, bezbolno, učinkovito i sigurno liječenje te popravak zuba!

NAŠE PREDNOSTI

Zašto nas izabrati?

15 godina iskustva

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam sed tristique est. Donec eget.

Certified dentist

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam sed tristique est. Donec eget.

Affordable price

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam sed tristique est. Donec eget.

Odvojite vrijeme za sebe i svoje zdravlje

Naručite se za pregled, ortopan, profesionalno čišćenje zuba u jednom dolasku
Ordinacija Vučković
PREPORUKE

Pogledajte naše ostale usluge

Priznanja za izvrsnost

Najdoktor od 2014. godine

Design, Dev & Hosting  
Plavi Pixel
 ©
2024.
 Stomatologija Vučković