Dentalne usluge

Liječenje i popravak zuba

popravak

Popravak i liječenje zuba spašavaju zube od vađenja


Popravak i liječenje zuba tretmani su kojima produžujemo životni vijek pojedinom zubu. Nakon pregleda i utvrđivanja dijagnoze, postavljamo plan terapije i krećemo u sanaciju.

Kada se spominje popravak i liječenje zuba, to znači da radimo ispune, ili popularno u narodu, plombe, te endodontske tretmane korijenskih kanala zuba.

Stomatologu je primarna zadaća očuvanje zuba, dakle, uvijek prvo pokušavamo spasiti zub. Ispunima i liječenjem zuba upravo to i postižemo. Zub spašavamo dok god isti ne radi štetu okolnom tkivu ili zubu.

Ispuni – popravak zuba 

Ispun (plomba) radi se tako da se otkloni karijes. Tek na zdravo tkivo zuba možemo staviti ispun.

Postoji više vrsta ispuna:

 • kompozitni (bijeli)
 • glasionomeri
 • amalgamski
 • keramički (Inlay, Onlay, Overlay).

Kompozitni i amalgamski izrađuju se u ordinaciji, a keramički u laboratoriju na temelju digitalnog otiska.

Kompozitni ispuni 

Današnji ispuni uglavnom su kompozitniestetski. Zbog bijele boje još ih nazivamo bijelim ispunima. Lijepe se na zube i polimeriziraju posebnim svjetlom. Spadaju u kategoriju estetskih ispuna jer oponašaju boju zuba te se mogu izmodelirati u željeni oblik prirodnog zuba. No, uvjeti moraju biti savršeni, bez imalo sline, sve u zoni rada mora biti potpuno suho.

Glasionomeri 

Glasionomeri su također ispuni bijele boje. Koriste se za teško pristupačna mjesta, gdje ne možemo osigurati savršene uvjete (bez sline).

Koristimo ih kod tzv. “sendvič metode” kada prvo stavljamo glasionomer, a zatim kompozit.

Amalagamski ispuni 

Crniamalgamski ispuni nazivaju se još sivim ili srebrnim plombama. U svijetu se više ne koriste jer sadrže toksičnu živu. Direktivom Europske unije od 1. srpnja 2018. godine, zabranjuje se upotreba amalgamskih plombi za:

 • za djecu do 15 godina
 • trudnice 
 • dojilje.

Ako stomatolog, na temelju posebnih zdravstvenih potreba pacijenta, smatra nužnim izvršiti popravak zuba amalgamskim ispunom, tada se on može primijeniti. Na temelju članka Uredbe od 1. siječnja 2019zubni amalgam smije se upotrebljavati samo u obliku unaprijed doziranih kapsula. Naime, stomatolozima se zabranjuje uporaba žive u rasutom obliku.

Liječenje zuba 

Ako je karijes dubok i već je zahvatio živac zuba, moramo pristupiti liječenju zuba. To znači da vadimo živac, a zatim područje gdje je bio živac potpuno očistimo te kanaliće hermetički zatvorimo. Ovo možemo izvesti na dva načina:

 1. ručno – iglicama
 2. strojno – uređajem Reciproc.

Strojno liječenje zuba 

Strojno liječenje zuba uređajem Reciproc može znatno bolje očistiti.Samim tim se može i kvalitetnije napuniti korjenski kanal.

Što nakon liječenja zuba? 

Nakon liječenja zub trebamo sanirati (ovisno o situaciji):

 • ispunom  i štiftom
 • krunicom (ako nam nedostaje velik dio zuba).

Štiftovi mogu biti konfekcijski ili individualni. Cementiraju se u korijen zuba i na taj način učvršćuju zub i nadogradnju na njemu.

Što se radi kada pacijent dođe s liječenim zubom koji boli? 

 1. Revizija starog punjenja

U tom slučaju pristupamo reviziji. To znači da ćemo staro punjenje zamijeniti novim, ako procijenimo da se to može izvesti. Nakon revizije i ponovnog punjenja, čekamo 6 mjeseci. Na kontrolnom pregledu izrađujemo kontrolnu sliku RTG. Uočimo li proces ozdravljenja zuba, zbrinjavamo zub trajnim ispunom ili krunicom.

 1. Vađenje zuba

Ako zub ne uspijemo izliječiti, potrebno je izvaditi ga jer svaki proces na bolesnom zubu žarište je infekcije koja može ugroziti opće zdravlje. U svakom slučaju, bolja opcija za zdravlje pacijenta je izvaditi takav zub te ga nadoknaditi:

 • zubnim implantatom
 • mostom (tročlanim).

Popravak i liječenje zuba zdravim materijalima i najmodernijom tehnologijom

Danas se popravak zuba iznimno brzo može izvesti na vrlo siguran način koristeći kompozitne materijale, koji su u odnosu na amalgam sigurniji, zdraviji, ali i estetski superiorniji jer vjerno imitiraju boju i izgled zuba.

Amalgamski se ispuni mogu vezati isključivo mehanički. Da ne bi ispali, zubi se bruse na poseban način i pritom se odstranjuje dosta zdravog dijela, a ne samo onaj dio napadnut karijesom.

Za razliku od njega, kompozit uspostavlja kemijsku vezu sa zubom zahvaljujući adhezivu. Budući da se ostvaruje kemijska veza, ona je puno jača i postojanija od mehaničke veze amalgama.

Danas se suvremenom strojnom endodoncijom u dosta slučajeva zub može izliječiti u jednom posjetu.

Naručite se za brzo, bezbolno, učinkovito i sigurno liječenje te popravak zuba!

Javite nam se već danas

i dogovorite svoj termin u našoj ordinaciji.
Kontakt za dentalnu uslugu
NAŠE PREDNOSTI

Zašto nas izabrati?

38 godina iskustva

Godinama usavršavamo svoja znanja i gradimo dobar odnos s pacijentima. Kvalitetna usluga i briga za pacijenta je uvijek bila i bit će prioritet

Tehnološki napredni

Ordinacija je opremljena s vrhunskim tehnologijama kojima do rezultata dolazimo brzo, lako i bez boli. Koristimo samo kvalitetne materijale najboljih svjetskih proizvođača.

Stručan tim

Tim ove ordinacije stručnim znanjem, nježnim radom, predanošću ostvaruje divne rezultate za lijep i njegovan osmijeh svojih pacijenata.

Odvojite vrijeme za sebe i svoje zdravlje

Naručite se za pregled, ortopan, profesionalno čišćenje zuba u jednom dolasku
Ordinacija Vučković
PREPORUKE

Pogledajte naše ostale usluge

Priznanja za izvrsnost

Najdoktor od 2014. godine

Design, Dev & Hosting  
Plavi Pixel
 ©
2024.
 Stomatologija Vučković
Edita Mladić

Edita Mladić

Zubna asistentica

Edita je naša dugogodišnja djelatnica. Osim što je izvrsna dentalna asistentica, ona je snalažljiva, brza te okretna djelatnica na recepciji i u administraciji ordinacije. Mi volimo reći da je prava multipraktik žena za sva vremena.

 

Imati u timu takvu multitasking osobu, znači imati kvalitetan kadar. Mi smo jako sretni i ponosni što je već dugo dio našega tima u kojem upravo zahvaljujući njoj sve besprijekorno štima.

 

Njen zarazan osmijeh i empatija razoružavaju svakog pacijenta koji ulazi sa strahom u ordinaciju.

 

Želite li vidjeti kako izgleda multitasking na djelu, posjetite nas i bacite pogled na našu Editu dok radi.

Nives Rostohar

Nives Rostohar

Zubna asistentica

Nives je jedna od dviju dentalnih asistentica u našem timu. Izuzetno je brza, spretna i okretna. Čistoća radnog prostora, sterilnost instrumenata, asisitiranje doktoricama dentalne medicine tijekom zahvata te pripremanje instrumenata, pribora i materijala za rad njena su zaduženja.

 

Ona je nježna, tiha i mila vila našeg tima koja Vas dočekuje s blagim osmijehom dobrodošlice umirujući sve Vaše strahove i nelagodu koje imate pri dolasku u ordinaciju dentalne medicine.

 

Omiljena je kod djece i onih starijih jer ima izuzetno blagu narav i veliko srce puno empatije za pacijente.

Maja Flajnik

Maja Flajnik

dr. med. dent.

Dr. Maja Flajnik mlada je snaga našeg tima. Njena stručnost osobito dolazi do izražaja u području estetike osmijeha i ortodoncije. U našoj ordinaciji u njene ruke povjerena je ortodontska terapija.

 

Izvodi dvije vrste ortodontske terapije:

 

SIX Month Smiles fiksnu ortodonciju

IP Appliance fiksnu ortodonciju

 

 

Kao certificirana stručnjakinja iza koje su dva uspješno završena stupnja ortodontske edukacije za sustav SIX MONTH SMILES, brze, estetski orijentirane ortodontske terapije, ispravila je već mnoge krive zube i pacijentima omogućila skladne, simetrične osmijehe u roku 6 mjeseci.

 

Zahvaljujući IP Appliance fiksnoj ortodonciji koja omogućava dizajn i izradu individualnih žica i bravica, ispravljanje zubi je ubrzano, kvalitetnije i bez neželjenih pomaka drugih zuba u krivom smjeru te se zubi duže zadržavaju u postignutom položaju. Dr. Maja uz ovu suvremenu ortodontsku metodu ispravit će Vaše zube  u besprijekoran osmijeh.

 

Osim ortodoncije, dr. Flajnik pokriva više područja dentalne medicine: protetiku, dentalnu patologiju i estetske restauracije zuba. Kontinuirano se usavršava na stručnim tečajevima i predavanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Puna volje, duha i vedrine s maksimalnom posvećenošću o pacijentima brine

Antun Kovačević

Antun Kovačević

dr.med.dent.

Dr. Antun Kovačević novo je lice naše ordinacije. Nakon što je diplomirao na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pridružio nam se u listopadu 2020. godine. Dr. Inga Vučković i dr. Maja Flajnik rado mu prenose svoja dugogodišnja iskustva iz prakse.

 

Kao dobar student, primao je stipendiju studenata STEM područja te je sudjelovao u programu Erasmus+, tijekom kojega je stjecao vrijedno praktično znanje u svojoj struci. Bio je u dva navrata dio tima stomatološke ordinacije Zahnarztpraxis Dr. Daniel Todorovic u Kolnu, u Njemačkoj, i to 2018. i 2019. godine, zahvaljujući programu razmjene studenata. Hrvatska Agencija za mobilnost i programe EU provodi sve programe Europske unije vezane za razvoj znanja i razmjenu studenata, a dr. Antun Kovačević bio je sudionik jednog od njih.

 

Erasmus+ najveći je program Europske unije kojem su ciljevi sljedeći: obrazovanje, osposobljavanje mladih za rad te poticanje na sport. Ovo vrijedno životno i poslovno iskustvo dr. Kovačeviću svakako će dobro doći u daljnjoj karijeri koju je odlučio nastaviti u Hrvatskoj, u Zagrebu, u našem timu.

 

Član je Hrvatske komore dentalne medicine te pohađa seminare i kongrese kako bi kao mladi stomatolog napredovao. Stjecanjem novih znanja i vještina razvijamo se u svakom pogledu, a imperativ modernog stomatologa koji želi biti ukorak s vremenom jest cjeloživotna edukacija kojoj smo svi maksimalno posvećeni u timu, bez obzira na godine.

 

Dr. Antun Kovačević aktivni je govornik engleskog, njemačkog i španjolskog jezika. 

 

Kao nova snaga, u naš je tim unio dozu mladenačke poletnosti i entuzijazam, a mi smo ga s veseljem primili, rado mu prenoseći svoje vrijedno znanje. Učenje od starijih i iskusnijih kolega onome tko je željan znanja neprocjenjivo je iskustvo. A, dr. Antun to itekako zna cijeniti. Kombinacija mladosti i iskustva dobitna je kombinacija za našu ordinaciju. Svojim entuzijazmom i vrijednim, predanim radom, već je osvojio naklonost naših dugogodišnjih pacijenata koji mu se bez zadrške prepuštaju u ruke.

Inga Vučković

Inga Vučković

dr. med. dent.

Dr. Inga Vučković osnivačica je i ravnateljica ordinacije koja počiva na 30-godišnjem iskustvu. Nastavila je očevim stopama razvijajući bogatu dugogodišnju obiteljsku praksu i tradiciju otvorivši novouređenu ordinaciju 1996. godine u srcu Zagreba, u Ilici. 

 

Bezrezervno je posvećena pacijentima, ali i vlastitom profesionalnom razvoju  neprestano se educirajući na seminarima, tečajevima i kongresima diljem Hrvatske i svijeta (Indija, Kina, Brazil i Argentina). Kao voditeljica tima nesebično prenosi svoje znanje i iskustvo kolegama potičući ih na stalni profesionalni razvoj. Ulaže u edukaciju djelatnika. U modernoj medicini cjeloživotno usavršavanje je imperativ, želimo li ići ukorak s vremenom.

 

U želji da licu podari novi osmijeh i svjež izgled, posvetila se edukaciji iz područja estetike lica te godinama uspješno primjenjuje dermalne filere na bazi hijaluronske kiseline. Usvojila je i znanja o PRP i PRGF – Endoret tehnologijama i postupcima kako bi  svojim pacijentima osigurala najbolju uslugu omogućujući svježu, mladoliku i zategnutu kožu lica na potpuno prirodan način ekstrahiranjem plazme iz vlastite krvi pacijenata, a s druge strane  omogućila brži i sigurniji oporavak i cijeljenje rana nakon oralnokirurških i implantoloških zahvata.

 

Dr. Vučković okupila je tim stručnjaka koji osigurava kvalitetu usluge pacijentima.