Kada i zašto škljoca zglob?

Kada i zašto škljoca zglob

Nedavno mi je došla u ordinaciju pacijentica s bolovima u području gornjeg umnjaka. Nije bila sigurna boli li je zub ili uho. Samo na toj strani. Rekla je, da joj izvadim umnjak jer je bol neizdrživa.

Detaljnim pregledom ustanovili smo da pacijentica nema umnjak, ostali zubi su zdravi, ali joj nedostaje donja šestica. Popipali smo zglob čeljusti i ona je vrisnula! Dakle tu smo.

Kada vam nedostaje neki zub, pogotovo šestica, što je često jer je to prvi kutnjak koji niče i koji se prvi pokvari, zbog toga roditelji misle da je mliječni te da će i on ispasti. Uglavnom on se prvi pokvari i na žalost vrlo često završi vađenjem. Vremenom na toj strani se polako spušta visina zagriza, zubi se prilagođavaju, naginju, a zglob pati. Da čujemo malo više o tom čudesnom čeljusnom zglobu (temporomandibularnom zglobu). O njemu ćemo još u nekoliko navrata pisati.

TMP ili temporomandibularni zglob povezuje donju čeljust s ostatkom lubanje. Vjerojatno niste ni svjesni koliko puta u danu otvorite i zatvorite usta, cijelo to vrijeme u TMP-u dolazi do pomaka diska. Normalno se disk pomiče i vraća na početno mjesto zajedno s kostima koje sudjeluju u kretnjama.

Onda kada se disk dislocira previše naprijed i ne dolazi do pomaka diska kako bi trebalo, tada je moguće čuti škljocaje zgloba pri otvaranju usta. U onom trenu kada se čuje „škljoc“ disk „preskoči“ i dođe na poziciju gdje treba biti. Sve dok se čuju škljocaji pri otvaranju usta disk se uspijeva smjestiti u ispravan položaj. Stručan naziv za ovaj poremećaj je anterirorni pomak diska s redukcijom. Što znači da disk koji je pomaknut previše naprijed (anteriorno) pri otvaranju usta uspijeva prevaliti put prema natrag i omogućiti otvaranje usta uz škljocaj. Onoga trenutka kada se škljocaj više ne čuje to znači da disk više ne uspijeva doći u položaj u kojem treba biti pri otvorenim ustima, nego ostaje trajno smješten naprijed, takvi pacijenti ne mogu do kraja otvoriti usta, često je u početku prisutan simptom boli prilikom otvaranja usta.

Suprotno od ovoga, ali znatno rjeđe događa se kad je disk pomaknut prema straga, tada nastaju problemi pri zatvaranju usta.

Kada i zašto škljoca zglob

Različiti su uzroci temporomandibularnih poremećaja: traume, okluzijske interference, bruksizam (nesvjesno stiskanje zubi tijekom noći ili dana), protetski radovi, gubitak zuba i sniženje vertikalne dimenzije (visine), tumori u području zgloba i tako dalje.

Terapija TMP-a je potporna terapija uz izradu udlage, pacijentima se propisuju analgetici najčešće ibuprofen, vježbe otvaranja i zatvaranja. Nekadašnje terapije poput primjene injekcija kortikosteroida u zglob više se ne preporučuju.

Kada i zašto škljoca zglob

Odlična terapija za bruksizam su injekcije botoxa u mišić masseter koje opuštaju mišić i na taj način smanjuju škripanje zubi noću. Okluzijske interference se ubrušavaju u stomatološkoj ordinaciji, postoji još i kirurška terapija zgloba koja je zadnja opcija.

Svim pacijentima koji imaju probleme sa zglobom zabranjeno je forsirano otvaranje ili zatvaranje usta, jedenje tvrde hrane poput badema i ostalih oraha, žvakanje žvakače gume treba izbjegavati u potpunosti. Postoje i neke vježbice koje mogu znatno smanjiti bol.

Zato kada bilo što sumnjivo osjetite u području zgloba, nemojte čekati , nego idite brzo do zubara!

Inga Vučković dr. med. dent.

https://www.stomatologija-vuckovic.hr

Tags

Share

Druge objave

Priznanja za izvrsnost

Najdoktor od 2014. godine

Design, Dev & Hosting  
Plavi Pixel
 ©
2024.
 Stomatologija Vučković
Edita Mladić

Edita Mladić

Zubna asistentica

Edita je naša dugogodišnja djelatnica. Osim što je izvrsna dentalna asistentica, ona je snalažljiva, brza te okretna djelatnica na recepciji i u administraciji ordinacije. Mi volimo reći da je prava multipraktik žena za sva vremena.

 

Imati u timu takvu multitasking osobu, znači imati kvalitetan kadar. Mi smo jako sretni i ponosni što je već dugo dio našega tima u kojem upravo zahvaljujući njoj sve besprijekorno štima.

 

Njen zarazan osmijeh i empatija razoružavaju svakog pacijenta koji ulazi sa strahom u ordinaciju.

 

Želite li vidjeti kako izgleda multitasking na djelu, posjetite nas i bacite pogled na našu Editu dok radi.

Nives Rostohar

Nives Rostohar

Zubna asistentica

Nives je jedna od dviju dentalnih asistentica u našem timu. Izuzetno je brza, spretna i okretna. Čistoća radnog prostora, sterilnost instrumenata, asisitiranje doktoricama dentalne medicine tijekom zahvata te pripremanje instrumenata, pribora i materijala za rad njena su zaduženja.

 

Ona je nježna, tiha i mila vila našeg tima koja Vas dočekuje s blagim osmijehom dobrodošlice umirujući sve Vaše strahove i nelagodu koje imate pri dolasku u ordinaciju dentalne medicine.

 

Omiljena je kod djece i onih starijih jer ima izuzetno blagu narav i veliko srce puno empatije za pacijente.

Maja Flajnik

Maja Flajnik

dr. med. dent.

Dr. Maja Flajnik mlada je snaga našeg tima. Njena stručnost osobito dolazi do izražaja u području estetike osmijeha i ortodoncije. U našoj ordinaciji u njene ruke povjerena je ortodontska terapija.

 

Izvodi dvije vrste ortodontske terapije:

 

SIX Month Smiles fiksnu ortodonciju

IP Appliance fiksnu ortodonciju

 

 

Kao certificirana stručnjakinja iza koje su dva uspješno završena stupnja ortodontske edukacije za sustav SIX MONTH SMILES, brze, estetski orijentirane ortodontske terapije, ispravila je već mnoge krive zube i pacijentima omogućila skladne, simetrične osmijehe u roku 6 mjeseci.

 

Zahvaljujući IP Appliance fiksnoj ortodonciji koja omogućava dizajn i izradu individualnih žica i bravica, ispravljanje zubi je ubrzano, kvalitetnije i bez neželjenih pomaka drugih zuba u krivom smjeru te se zubi duže zadržavaju u postignutom položaju. Dr. Maja uz ovu suvremenu ortodontsku metodu ispravit će Vaše zube  u besprijekoran osmijeh.

 

Osim ortodoncije, dr. Flajnik pokriva više područja dentalne medicine: protetiku, dentalnu patologiju i estetske restauracije zuba. Kontinuirano se usavršava na stručnim tečajevima i predavanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Puna volje, duha i vedrine s maksimalnom posvećenošću o pacijentima brine

Antun Kovačević

Antun Kovačević

dr.med.dent.

Dr. Antun Kovačević novo je lice naše ordinacije. Nakon što je diplomirao na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pridružio nam se u listopadu 2020. godine. Dr. Inga Vučković i dr. Maja Flajnik rado mu prenose svoja dugogodišnja iskustva iz prakse.

 

Kao dobar student, primao je stipendiju studenata STEM područja te je sudjelovao u programu Erasmus+, tijekom kojega je stjecao vrijedno praktično znanje u svojoj struci. Bio je u dva navrata dio tima stomatološke ordinacije Zahnarztpraxis Dr. Daniel Todorovic u Kolnu, u Njemačkoj, i to 2018. i 2019. godine, zahvaljujući programu razmjene studenata. Hrvatska Agencija za mobilnost i programe EU provodi sve programe Europske unije vezane za razvoj znanja i razmjenu studenata, a dr. Antun Kovačević bio je sudionik jednog od njih.

 

Erasmus+ najveći je program Europske unije kojem su ciljevi sljedeći: obrazovanje, osposobljavanje mladih za rad te poticanje na sport. Ovo vrijedno životno i poslovno iskustvo dr. Kovačeviću svakako će dobro doći u daljnjoj karijeri koju je odlučio nastaviti u Hrvatskoj, u Zagrebu, u našem timu.

 

Član je Hrvatske komore dentalne medicine te pohađa seminare i kongrese kako bi kao mladi stomatolog napredovao. Stjecanjem novih znanja i vještina razvijamo se u svakom pogledu, a imperativ modernog stomatologa koji želi biti ukorak s vremenom jest cjeloživotna edukacija kojoj smo svi maksimalno posvećeni u timu, bez obzira na godine.

 

Dr. Antun Kovačević aktivni je govornik engleskog, njemačkog i španjolskog jezika. 

 

Kao nova snaga, u naš je tim unio dozu mladenačke poletnosti i entuzijazam, a mi smo ga s veseljem primili, rado mu prenoseći svoje vrijedno znanje. Učenje od starijih i iskusnijih kolega onome tko je željan znanja neprocjenjivo je iskustvo. A, dr. Antun to itekako zna cijeniti. Kombinacija mladosti i iskustva dobitna je kombinacija za našu ordinaciju. Svojim entuzijazmom i vrijednim, predanim radom, već je osvojio naklonost naših dugogodišnjih pacijenata koji mu se bez zadrške prepuštaju u ruke.

Inga Vučković

Inga Vučković

dr. med. dent.

Dr. Inga Vučković osnivačica je i ravnateljica ordinacije koja počiva na 30-godišnjem iskustvu. Nastavila je očevim stopama razvijajući bogatu dugogodišnju obiteljsku praksu i tradiciju otvorivši novouređenu ordinaciju 1996. godine u srcu Zagreba, u Ilici. 

 

Bezrezervno je posvećena pacijentima, ali i vlastitom profesionalnom razvoju  neprestano se educirajući na seminarima, tečajevima i kongresima diljem Hrvatske i svijeta (Indija, Kina, Brazil i Argentina). Kao voditeljica tima nesebično prenosi svoje znanje i iskustvo kolegama potičući ih na stalni profesionalni razvoj. Ulaže u edukaciju djelatnika. U modernoj medicini cjeloživotno usavršavanje je imperativ, želimo li ići ukorak s vremenom.

 

U želji da licu podari novi osmijeh i svjež izgled, posvetila se edukaciji iz područja estetike lica te godinama uspješno primjenjuje dermalne filere na bazi hijaluronske kiseline. Usvojila je i znanja o PRP i PRGF – Endoret tehnologijama i postupcima kako bi  svojim pacijentima osigurala najbolju uslugu omogućujući svježu, mladoliku i zategnutu kožu lica na potpuno prirodan način ekstrahiranjem plazme iz vlastite krvi pacijenata, a s druge strane  omogućila brži i sigurniji oporavak i cijeljenje rana nakon oralnokirurških i implantoloških zahvata.

 

Dr. Vučković okupila je tim stručnjaka koji osigurava kvalitetu usluge pacijentima.