Periodontitis 

Parodontoza je bolest koja oštećuje zubno meso, kost i ostale potporne strukture zubi.

Parodontna bo­lest, uključujući gingivitis i periodontitis, ozbiljna je infekcija koja ako se ne li­ječi može dovesti do gubitka zuba. Riječ “periodont” doslovno znači “okolo zuba”. Periodontalna bolest je kronična bakterijska infekcija koja zahvaća gingivu u početnom stadiju, a kasnije i kost u okolini zuba. Bolest započinje kada bakterije iz plaka koji se konstantno stvara na zubima uzrokuje upalu sluznice.

Gingivitis je najlakši oblik parodontoze. U ovom stadiju bolesti pacijent nema nikakve ili tek neznatne probleme. Gingivitis je obično uzrokovan lošom oralnom higijenom, a lako se liječi uz profesionalan pristup i primjerenu oralnu higijenu.

Kako napreduje bolest?

Periodontitis nastaje nakon neliječenog gingivitisa. Tokom vremena plak koji uzrokuje gingivitis može se proširiti ispod razine sluznice. Toksini koje proizvode bakterije plaka stimuliraju kronični upalni odgovor u kojem se organizam zapravo bori protiv samog sebe te tako uništava tkivo i kost koje ok­ružuju zub. Napredak upale uzrokuje stvaranje “džepova” koji postaju sve dublji i sve više okolnog tki­va i kosti bude uništeno. Često takav proces za pacijenta nije bolan ili stvara neznatne probleme.

Na kraju, upala dovodi do tolike destrukcije tkiva i kosti da zub izgubi potporne strukture i mora se izvaditi.

Simptomi parodontne bolesti

Postoji nekoliko upozoravajućih znakova koje možete provjeriti iako ponekad parodontna bolest može proći bez posebnih poteškoća. Mnogi pacijenti ne osjećaju nikakvu bol pa tako i parodontna bolest prođe nezapa­mćeno. Radi toga je potrebno redovito kontrolirati zdravlje zubi i oralne sluznice. 

Upozoravajući znakovi parodontne bolesti su:

 • krvarenje zubnog mesa nakon četkanja zubi,
 • crvena, natečena sluznica oko zuba,
 • zubno meso koje se povlači sa zuba,
 • trajni zadah iz ustiju, gnoj između zuba i zubnog mesa,
 • klimavi zubi.

Ukoliko primjetite neku od ovih promjena trebali biste potražiti savjet svog stomatologa. 

KAKO SPRIJEČITI PERIODONTITIS?

Da bi spriječili nastanak periodontitisa ili potpomogli u njegovoj kontroli trebali biste:

 • redovito posjećivati svog stomatologa i kontrolirati nakupljanje plaka,
 • koristiti mekanu četkicu za zube i mijenjati je redovito bar svaka dva do tri mjeseca,
 • četkati zube barem dva puta dnevno, a ako je potrebno razmislite i o četkanju zubi nakon svakog obroka,
 • koristiti zubni konac ili još bolje interdentalne četkice,
 • koristiti vodice za ispiranje usta kako biste smanjili nakupljanje plaka.

Dobro je znati

Rizični faktori i skupine za nastanak parodontne bolesti su:

 • gingivitis,
 • nasljednost,
 • neadekvatna oralna higijena,
 • pušenje,
 • dijabetes, 
 • starost,
 • imunodeficijentne bolesti,
 • loša ishrana, 
 • hormonalne promjene, 
 • zloupotreba droga ili lije­kova.

Komplikacije koje nastaju tijekom parodontitisa mogu dovesti do gubitka zuba, ali i do bolesti koronarnih arterija, infarkta, smanjene težine novorođenčadi ili respiratornih smetnji. Navedene kom­plikacije vrlo vjerojatno zvuče čudno, ali bakterije koje se stvaraju u plaku i uzrokuju peroidontitis mogu ući u krvotok i uzrokovati patološke promjene na drugim organima.

Dijagnoza i terapije 

Dijagnoza periodontne bolesti relativno je jednostavna. Zasniva se na pacijentovom opisu tegoba i kliničkom pregledu oralne sluzice. Na pregledu vaš stomatolog će pregledati da li postoje nakupine pla­ka i koliko je oštećena sluznica, odnosno koliko krvari.
Tijekom pregleda stomatolog će možda koristiti sondu kako bi izmjerio dubinu “džepova” ukoliko postoje.

Liječenje periodontitisa provodi se na nekoliko načina, ovisno o stadiju bolesti. Cilj terapije je da se detaljno očiste svi zubi od bakterija plaka te da se njihovo toksično djelovanje zaustavi.

Pri terapiji se prvo uklanjaju nakupine plaka koje je potrebno ostrugati posebnim instrumentima sa svih površina zuba – ­ ispod razine zubnog mesa prema vrhu korijena. Ukoliko je potrebno, moda stomatolog odluči provesti i antibiotsku terapiju.

Također, terapija je uspješnija ukoliko je potpomognuta boljom oralnom higijenom koju provodite kod kuće o kojoj bi se trebali posavjeto­vati s liječnikom.

Ukoliko je bolest znatno napredovala moguće ga je i kirurški pokušati sanirati.

Tags

Share

Druge objave

Priznanja za izvrsnost

Najdoktor od 2014. godine

Design, Dev & Hosting  
Plavi Pixel
 ©
2024.
 Stomatologija Vučković
Edita Mladić

Edita Mladić

Zubna asistentica

Edita je naša dugogodišnja djelatnica. Osim što je izvrsna dentalna asistentica, ona je snalažljiva, brza te okretna djelatnica na recepciji i u administraciji ordinacije. Mi volimo reći da je prava multipraktik žena za sva vremena.

 

Imati u timu takvu multitasking osobu, znači imati kvalitetan kadar. Mi smo jako sretni i ponosni što je već dugo dio našega tima u kojem upravo zahvaljujući njoj sve besprijekorno štima.

 

Njen zarazan osmijeh i empatija razoružavaju svakog pacijenta koji ulazi sa strahom u ordinaciju.

 

Želite li vidjeti kako izgleda multitasking na djelu, posjetite nas i bacite pogled na našu Editu dok radi.

Nives Rostohar

Nives Rostohar

Zubna asistentica

Nives je jedna od dviju dentalnih asistentica u našem timu. Izuzetno je brza, spretna i okretna. Čistoća radnog prostora, sterilnost instrumenata, asisitiranje doktoricama dentalne medicine tijekom zahvata te pripremanje instrumenata, pribora i materijala za rad njena su zaduženja.

 

Ona je nježna, tiha i mila vila našeg tima koja Vas dočekuje s blagim osmijehom dobrodošlice umirujući sve Vaše strahove i nelagodu koje imate pri dolasku u ordinaciju dentalne medicine.

 

Omiljena je kod djece i onih starijih jer ima izuzetno blagu narav i veliko srce puno empatije za pacijente.

Maja Flajnik

Maja Flajnik

dr. med. dent.

Dr. Maja Flajnik mlada je snaga našeg tima. Njena stručnost osobito dolazi do izražaja u području estetike osmijeha i ortodoncije. U našoj ordinaciji u njene ruke povjerena je ortodontska terapija.

 

Izvodi dvije vrste ortodontske terapije:

 

SIX Month Smiles fiksnu ortodonciju

IP Appliance fiksnu ortodonciju

 

 

Kao certificirana stručnjakinja iza koje su dva uspješno završena stupnja ortodontske edukacije za sustav SIX MONTH SMILES, brze, estetski orijentirane ortodontske terapije, ispravila je već mnoge krive zube i pacijentima omogućila skladne, simetrične osmijehe u roku 6 mjeseci.

 

Zahvaljujući IP Appliance fiksnoj ortodonciji koja omogućava dizajn i izradu individualnih žica i bravica, ispravljanje zubi je ubrzano, kvalitetnije i bez neželjenih pomaka drugih zuba u krivom smjeru te se zubi duže zadržavaju u postignutom položaju. Dr. Maja uz ovu suvremenu ortodontsku metodu ispravit će Vaše zube  u besprijekoran osmijeh.

 

Osim ortodoncije, dr. Flajnik pokriva više područja dentalne medicine: protetiku, dentalnu patologiju i estetske restauracije zuba. Kontinuirano se usavršava na stručnim tečajevima i predavanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Puna volje, duha i vedrine s maksimalnom posvećenošću o pacijentima brine

Antun Kovačević

Antun Kovačević

dr.med.dent.

Dr. Antun Kovačević novo je lice naše ordinacije. Nakon što je diplomirao na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pridružio nam se u listopadu 2020. godine. Dr. Inga Vučković i dr. Maja Flajnik rado mu prenose svoja dugogodišnja iskustva iz prakse.

 

Kao dobar student, primao je stipendiju studenata STEM područja te je sudjelovao u programu Erasmus+, tijekom kojega je stjecao vrijedno praktično znanje u svojoj struci. Bio je u dva navrata dio tima stomatološke ordinacije Zahnarztpraxis Dr. Daniel Todorovic u Kolnu, u Njemačkoj, i to 2018. i 2019. godine, zahvaljujući programu razmjene studenata. Hrvatska Agencija za mobilnost i programe EU provodi sve programe Europske unije vezane za razvoj znanja i razmjenu studenata, a dr. Antun Kovačević bio je sudionik jednog od njih.

 

Erasmus+ najveći je program Europske unije kojem su ciljevi sljedeći: obrazovanje, osposobljavanje mladih za rad te poticanje na sport. Ovo vrijedno životno i poslovno iskustvo dr. Kovačeviću svakako će dobro doći u daljnjoj karijeri koju je odlučio nastaviti u Hrvatskoj, u Zagrebu, u našem timu.

 

Član je Hrvatske komore dentalne medicine te pohađa seminare i kongrese kako bi kao mladi stomatolog napredovao. Stjecanjem novih znanja i vještina razvijamo se u svakom pogledu, a imperativ modernog stomatologa koji želi biti ukorak s vremenom jest cjeloživotna edukacija kojoj smo svi maksimalno posvećeni u timu, bez obzira na godine.

 

Dr. Antun Kovačević aktivni je govornik engleskog, njemačkog i španjolskog jezika. 

 

Kao nova snaga, u naš je tim unio dozu mladenačke poletnosti i entuzijazam, a mi smo ga s veseljem primili, rado mu prenoseći svoje vrijedno znanje. Učenje od starijih i iskusnijih kolega onome tko je željan znanja neprocjenjivo je iskustvo. A, dr. Antun to itekako zna cijeniti. Kombinacija mladosti i iskustva dobitna je kombinacija za našu ordinaciju. Svojim entuzijazmom i vrijednim, predanim radom, već je osvojio naklonost naših dugogodišnjih pacijenata koji mu se bez zadrške prepuštaju u ruke.

Inga Vučković

Inga Vučković

dr. med. dent.

Dr. Inga Vučković osnivačica je i ravnateljica ordinacije koja počiva na 30-godišnjem iskustvu. Nastavila je očevim stopama razvijajući bogatu dugogodišnju obiteljsku praksu i tradiciju otvorivši novouređenu ordinaciju 1996. godine u srcu Zagreba, u Ilici. 

 

Bezrezervno je posvećena pacijentima, ali i vlastitom profesionalnom razvoju  neprestano se educirajući na seminarima, tečajevima i kongresima diljem Hrvatske i svijeta (Indija, Kina, Brazil i Argentina). Kao voditeljica tima nesebično prenosi svoje znanje i iskustvo kolegama potičući ih na stalni profesionalni razvoj. Ulaže u edukaciju djelatnika. U modernoj medicini cjeloživotno usavršavanje je imperativ, želimo li ići ukorak s vremenom.

 

U želji da licu podari novi osmijeh i svjež izgled, posvetila se edukaciji iz područja estetike lica te godinama uspješno primjenjuje dermalne filere na bazi hijaluronske kiseline. Usvojila je i znanja o PRP i PRGF – Endoret tehnologijama i postupcima kako bi  svojim pacijentima osigurala najbolju uslugu omogućujući svježu, mladoliku i zategnutu kožu lica na potpuno prirodan način ekstrahiranjem plazme iz vlastite krvi pacijenata, a s druge strane  omogućila brži i sigurniji oporavak i cijeljenje rana nakon oralnokirurških i implantoloških zahvata.

 

Dr. Vučković okupila je tim stručnjaka koji osigurava kvalitetu usluge pacijentima.