Njega zubi od malih nogu 

Njega zubi od malih nogu

Znamo da izgradnja zuba započinje već u trudnoći, stoga se budućim majkama savjetuje raznovrsna ishrana bogata vitaminima i mineralima. Dokazano je da je vitamin D ključan za zdravlje usne šupljine dojenčadi, a ima ga u mesu, mlijeku, ribi, žumanjku.

Čim se rodimo počinje bitka za zdravlje naših zubi.Puno faktora utječe na razvoj zubi i čeljusti,a najvažniji su dojenje i uporaba anatomskih duda.Stoga je od velike važnosti da se djecu doji što dulje. Prvi zubi počinju rasti između četvrtog i šestog mjeseca, a sve druge godine bi trebalo izrasti svih 20 mliječnih zuba. 

Čini se kako su mali zubi, mali problemi…,a veliki zubi, velika briga,no briga oko zubi i održavanje njihove higijene započinje već izrastanjem prvog zubića. Bebu već u toj dobi treba navikavati na čišćenje zubi. 

Za početak to može biti igranje s gumenim četkicama, a roditelji mogu i s gazicom počistiti mali zub na koji se jako brzo nakupe naslage hrane. Danas postoje vlažne maramice koje su kupuju u ljekarni, a koriste se za čišćenje zuba i usne šupljine. 

Tijekom noći bez bočice 

Kada je djetetu izrastao prvi zub, već je vrijeme da ga se odvikava od bočice koju pije za uspavljivanje. Dijete treba nahraniti, „oprati“ mu zube i staviti ga na počinak BEZ BOČICE.

Tijekom noći dijete ne bi trebalo jesti, niti piti ništa osim vode ukoliko je žedno. To je za njegovo dobro njegovih zuba, ali i trbuščića. Naime, roditelji ni ne slute kakvu rade štetu i djetetu i sebi dajući mu bočicu po noći. Vjerujte kada us­pijete, spavat ćete mirnije, i vi i vaše dijete. Treba vam samo čvrsta odluka i par dana strpljenja do uspjeha.

Kada izrastu zubi, vrlo brzo se pokvare te stoga i nerijetko bole, a suradnja sa stomatologom za tako malo dijete je vrlo teška. Zato, maknite bočicu, perite djetetu zube te krenite kod stomatologa čim prije.

Njega zubi od malih nogu
Njega zubi od malih nogu

Privikavanje na odlaske zubaru

Za početak će se dijete na­vikavati na ugođaj stomatološke ordinacije ­- sve „strašne“ aparate koji se tamo nalaze i „neugodne“ zvukove koje oni proizvode.

Nešto starije dijete će tijekom posjete stomatološkoj ordinaciji možda rado sjesti i na stolac, malo će se poigra­ti, provozati na njoj, prebrojati zubiće i možda ih već u prvoj posjeti dati premazati.

Danas postoje moderne zubne kreme na bazi vode, bez šećera, koje sadrže Re­ caldent-­CPP-­ACP i fluoride s  biološkim raspoloživim kalcijem i fosfatom. Takve kremice djeca jako vole, a imaju odličan učinak jer:

  • vraćaju ravnotežu minerala u usnoj šupljini,
  • pružaju dodatnu zaštitu zu­bima,
  • pomažu neutralizirati kiseline iz plaka ili drugih izvora,
  • zube čine glađima i čišći­ma,
  • tako počinje preventiva zubiju malog pacijenta.

Na taj se način odgaja odgovoran mali pacijent koji ra­do pere zube, odlazi redovito stomatologu, pa čak i kada ga ništa ne boli (jer ima zdrave zube) te zbog toga uvijek do­bije nagradu i diplomu.

Njega zubi od malih nogu

Važnost redovnih kontrola 

Dr. Inga Vučković smatra da privikavanje djeteta na odlaske zubaru nije preveliki trud niti roditelja niti stomatologa jer se na taj način izgrađuje zdrav i zadovoljan „pacijent“.

Ukoliko dijete već ima po­četni karijes, on se jednostavno može tretirati terapijom ozonom ukoliko se procjeni da je to dovoljno. To je potpuno bezbolna metoda i vrlo ugodna za sve pacijente.

Nakon posjete stomatologu, dijete dobiva za doma određene paste ili vodice za zube kojima treba tretirati zube nakon pranja. Nakon mjesec dana ponovno se dolazi na kontrolu. Ako se dijete nije pridržavalo uputa i nije redovno pralo i premazivalo zube tim kremi­cama kod kuće, morat će se napraviti pravi ispun.

No, niti to nije tako strašno ukoliko mali pa­cijent redovito dolazi na kontrole i nema imaginarnoga straha. Uz nagrade za dobru suradnju pčelicu i bumbara, lako se dođe i do zvjezdice koja može biti u raznim bojama.

Ako se posjetu stomatologu zakasnilo te se karijes već dobrano pojavio, najvažnije je naoružati se strpljenjem. Iskustvo doktorice Vučković naučilo ju je da se ništa ne može napraviti na silu. Kod djece se može sve napraviti samo polako i iz nekoliko pokušaja, ali nakon što steknu povjerenje sve se može i nema boljih pacijenata.

Dakle, najbolji savjet koji se može dati roditeljima je: samo polako i bez živciranja.

Tags

Share

Druge objave

Priznanja za izvrsnost

Najdoktor od 2014. godine

Design, Dev & Hosting  
Plavi Pixel
 ©
2024.
 Stomatologija Vučković
Edita Mladić

Edita Mladić

Zubna asistentica

Edita je naša dugogodišnja djelatnica. Osim što je izvrsna dentalna asistentica, ona je snalažljiva, brza te okretna djelatnica na recepciji i u administraciji ordinacije. Mi volimo reći da je prava multipraktik žena za sva vremena.

 

Imati u timu takvu multitasking osobu, znači imati kvalitetan kadar. Mi smo jako sretni i ponosni što je već dugo dio našega tima u kojem upravo zahvaljujući njoj sve besprijekorno štima.

 

Njen zarazan osmijeh i empatija razoružavaju svakog pacijenta koji ulazi sa strahom u ordinaciju.

 

Želite li vidjeti kako izgleda multitasking na djelu, posjetite nas i bacite pogled na našu Editu dok radi.

Nives Rostohar

Nives Rostohar

Zubna asistentica

Nives je jedna od dviju dentalnih asistentica u našem timu. Izuzetno je brza, spretna i okretna. Čistoća radnog prostora, sterilnost instrumenata, asisitiranje doktoricama dentalne medicine tijekom zahvata te pripremanje instrumenata, pribora i materijala za rad njena su zaduženja.

 

Ona je nježna, tiha i mila vila našeg tima koja Vas dočekuje s blagim osmijehom dobrodošlice umirujući sve Vaše strahove i nelagodu koje imate pri dolasku u ordinaciju dentalne medicine.

 

Omiljena je kod djece i onih starijih jer ima izuzetno blagu narav i veliko srce puno empatije za pacijente.

Maja Flajnik

Maja Flajnik

dr. med. dent.

Dr. Maja Flajnik mlada je snaga našeg tima. Njena stručnost osobito dolazi do izražaja u području estetike osmijeha i ortodoncije. U našoj ordinaciji u njene ruke povjerena je ortodontska terapija.

 

Izvodi dvije vrste ortodontske terapije:

 

SIX Month Smiles fiksnu ortodonciju

IP Appliance fiksnu ortodonciju

 

 

Kao certificirana stručnjakinja iza koje su dva uspješno završena stupnja ortodontske edukacije za sustav SIX MONTH SMILES, brze, estetski orijentirane ortodontske terapije, ispravila je već mnoge krive zube i pacijentima omogućila skladne, simetrične osmijehe u roku 6 mjeseci.

 

Zahvaljujući IP Appliance fiksnoj ortodonciji koja omogućava dizajn i izradu individualnih žica i bravica, ispravljanje zubi je ubrzano, kvalitetnije i bez neželjenih pomaka drugih zuba u krivom smjeru te se zubi duže zadržavaju u postignutom položaju. Dr. Maja uz ovu suvremenu ortodontsku metodu ispravit će Vaše zube  u besprijekoran osmijeh.

 

Osim ortodoncije, dr. Flajnik pokriva više područja dentalne medicine: protetiku, dentalnu patologiju i estetske restauracije zuba. Kontinuirano se usavršava na stručnim tečajevima i predavanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Puna volje, duha i vedrine s maksimalnom posvećenošću o pacijentima brine

Antun Kovačević

Antun Kovačević

dr.med.dent.

Dr. Antun Kovačević novo je lice naše ordinacije. Nakon što je diplomirao na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pridružio nam se u listopadu 2020. godine. Dr. Inga Vučković i dr. Maja Flajnik rado mu prenose svoja dugogodišnja iskustva iz prakse.

 

Kao dobar student, primao je stipendiju studenata STEM područja te je sudjelovao u programu Erasmus+, tijekom kojega je stjecao vrijedno praktično znanje u svojoj struci. Bio je u dva navrata dio tima stomatološke ordinacije Zahnarztpraxis Dr. Daniel Todorovic u Kolnu, u Njemačkoj, i to 2018. i 2019. godine, zahvaljujući programu razmjene studenata. Hrvatska Agencija za mobilnost i programe EU provodi sve programe Europske unije vezane za razvoj znanja i razmjenu studenata, a dr. Antun Kovačević bio je sudionik jednog od njih.

 

Erasmus+ najveći je program Europske unije kojem su ciljevi sljedeći: obrazovanje, osposobljavanje mladih za rad te poticanje na sport. Ovo vrijedno životno i poslovno iskustvo dr. Kovačeviću svakako će dobro doći u daljnjoj karijeri koju je odlučio nastaviti u Hrvatskoj, u Zagrebu, u našem timu.

 

Član je Hrvatske komore dentalne medicine te pohađa seminare i kongrese kako bi kao mladi stomatolog napredovao. Stjecanjem novih znanja i vještina razvijamo se u svakom pogledu, a imperativ modernog stomatologa koji želi biti ukorak s vremenom jest cjeloživotna edukacija kojoj smo svi maksimalno posvećeni u timu, bez obzira na godine.

 

Dr. Antun Kovačević aktivni je govornik engleskog, njemačkog i španjolskog jezika. 

 

Kao nova snaga, u naš je tim unio dozu mladenačke poletnosti i entuzijazam, a mi smo ga s veseljem primili, rado mu prenoseći svoje vrijedno znanje. Učenje od starijih i iskusnijih kolega onome tko je željan znanja neprocjenjivo je iskustvo. A, dr. Antun to itekako zna cijeniti. Kombinacija mladosti i iskustva dobitna je kombinacija za našu ordinaciju. Svojim entuzijazmom i vrijednim, predanim radom, već je osvojio naklonost naših dugogodišnjih pacijenata koji mu se bez zadrške prepuštaju u ruke.

Inga Vučković

Inga Vučković

dr. med. dent.

Dr. Inga Vučković osnivačica je i ravnateljica ordinacije koja počiva na 30-godišnjem iskustvu. Nastavila je očevim stopama razvijajući bogatu dugogodišnju obiteljsku praksu i tradiciju otvorivši novouređenu ordinaciju 1996. godine u srcu Zagreba, u Ilici. 

 

Bezrezervno je posvećena pacijentima, ali i vlastitom profesionalnom razvoju  neprestano se educirajući na seminarima, tečajevima i kongresima diljem Hrvatske i svijeta (Indija, Kina, Brazil i Argentina). Kao voditeljica tima nesebično prenosi svoje znanje i iskustvo kolegama potičući ih na stalni profesionalni razvoj. Ulaže u edukaciju djelatnika. U modernoj medicini cjeloživotno usavršavanje je imperativ, želimo li ići ukorak s vremenom.

 

U želji da licu podari novi osmijeh i svjež izgled, posvetila se edukaciji iz područja estetike lica te godinama uspješno primjenjuje dermalne filere na bazi hijaluronske kiseline. Usvojila je i znanja o PRP i PRGF – Endoret tehnologijama i postupcima kako bi  svojim pacijentima osigurala najbolju uslugu omogućujući svježu, mladoliku i zategnutu kožu lica na potpuno prirodan način ekstrahiranjem plazme iz vlastite krvi pacijenata, a s druge strane  omogućila brži i sigurniji oporavak i cijeljenje rana nakon oralnokirurških i implantoloških zahvata.

 

Dr. Vučković okupila je tim stručnjaka koji osigurava kvalitetu usluge pacijentima.